Zelden heb ik een blad gezien dat zo veel onderwerpen van allerlei aard herbergt als het eerstvolgende kwartaalblad ‘van brink tot brug’ van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop dat over een paar weken verschijnt. Ik heb er alvast een blik in mogen werpen:
Bertus Klaassen beschrijft zijn jeugdherinneringen uit de oorlogstijd. Kleine feiten uit een tijd van oorlog en dreiging, die we nu niet meer ervaren en voor velen van ons nog moeilijk voor te stellen is, nu wij in vrede leven, althans in ons deel van de wereld.
Hans Dekker heeft een verhaal over meester Snel, geboren in Vroomshoop en later onderwijzer geworden aan de Hervormde school in Den Ham. Meester Snel blijkt over vele kwaliteiten te beschikken, bijvoorbeeld als fotograaf en dirigent. Ook op sportgebied heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt.
Hans Nieboer gaat in op de rijke cultuurhistorie van carnavalsvereniging De Smoezen uit Vroomshoop. Hans laat zien hoe de van oorsprong katholieke vereniging tegenwoordig een veel bredere opzet en inkleuring heeft. In 2017 bestaan De Smoezen 66 jaar, alaaf!
Gerrit Hesselink komt met een doorwrocht verhaal over de oorsprong van voor- en achternamen en vergeet daarbij niet de betekenis van zijn eigen naam te ontleden.
En Diny Hesselink-Meinen beschrijft evenals Bertus Klaassen haar jeugdjaren, maar dan aan de Ganzenmars in Den Ham, waar ze bijna 19 jaar heeft gewoond en waar ze nog veel van kan herinneren.
Ook treft u een uitgebreid verhaal aan van Egbert Roelofs uit Vriezenveen. Zijn bijdrage over Aar van de Werfhorst verscheen eerder in ‘Waver ’t Vjenne’, het kwartaalblad van de Vereniging Oud Vriezenveen. We zijn blij dat we dankzij Egbert vanwege de actualiteit (in Het Punt in Vroomshoop wordt dezer dagen liefst vier keer een voorstelling opgevoerd over diens bekendste boek, De Winterkraaien) nog eens aandacht kunnen schenken aan deze schrijver. Wie de vogelhut in de Engbertsdijksvenen wel eens bezoekt, zal daar bijgaande tekst aantreffen.