Van 15 april t/m 22 mei 2015 organiseert de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop samen met de Stichting Expositiehuis Den Ham een tentoonstelling van schilderijen en portretten gemaakt door Sije Beulakker en zijn zonen Theo en Henk Beulakker. Het betreft hier klassieke schilderijen van landschappen en bloemen.
Sije Beulakker was destijds plateelschilder bij de kunstaardewerkfabriek van de gebroeders Hamer, gevestigd aan de Havenstraat te Vroomshoop. Deze fabriek werd in 1956 opgericht en in 1964 overgenomen door de firma Aalten. Het bedrijf bleef bestaan tot 1983.
Naast de schilderijen en portretten wordt bijzonder aardewerk (o.a. wandborden en siervazen) van genoemde firma’s tentoongesteld. Dit aardewerk is beschikbaar gesteld door leden van de Oudheidkundige Vereniging en de familie Beulakker.
De tentoonstelling kunt u bewonderen in de expositieruimte van de Stichting Expositiehuis Den Ham in het Middendorpshuis, Grotestraat 4 te Den Ham.
Openingstijden: woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur.
De toegang is gratis.
Historie
In 1956 begon Johannes Hamer uit Harlingen de Aardewerkfabriek gebr. Hamer aan de Havenstraat 4 te Vroomshoop. Zij kregen daar de kans een fabriek te bouwen, omdat de gemeente Den Ham voor nieuwe bedrijven subsidie beschikbaar stelde.
Als plateelschilder trad Sije Beulakker uit Gouda in dienst. De families Hamer en Beulakker gingen in 1958 wonen in nieuwe huizen aan de Flierakkers en verhuisden later naar het Plantsoen in Vroomshoop.
Drie van de vijf kinderen van Hamer en de drie zonen van Beulakker gingen ook in de fabriek werken. Zoon Henk decoreerde eveneens borden en vazen en broer Theo draaide, tekende en schilderde. In de hoogtijdagen werkten er wel 25 mensen.
Hamer blonk niet uit in zakendoen. Een dure gasoven knapte uit elkaar. Het dak ging eraf. Het was financieel niet langer meer verantwoord. Sije Beulakker probeerde nog tevergeefs een half jaar het bedrijf over te nemen, maar ook hij redde het niet. De firma Aalten en Zoon uit Zeist nam in 1964 het bedrijf over en bleef tot 1983.
Na zijn periode bij de aardewerkfabriek werd Sije een beroepsmatige schilder en maakte veel olieverfschilderijen. Tot eind 1975 was hij in dienst bij kaarsenfabriek Kirsten in Delden.
Voor de R.K. Sint Willibrorduskerk in Geerdijk restaureerde Sije rondom 1975 de 14 kruiswegstaties. Op elk lijdenswegschilderij zette hij zijn handtekening met jaartal.
In 1980 overleed Sije aan darmkanker. Hij werd begraven op de R.K. begraafplaats naast de St. Willibrorduskerk te Geerdijk.