Het is juni en de zomervakanties komen er aan of zijn al in volle gang. Een betrekkelijke periode van rust nadert, ook voor veel vrijwilligers die bij allerlei verenigingen en stichtingen werken. Of het zo rustig blijft valt te bezien: de gemeente Twenterand is voornemens de musea en historische verenigingen in de gemeente een bezuinigingsbedrag van € 10.000 op te leggen. De gemeenteraad moet hierover nog een besluit nemen, maar mocht de raad hiermee instemmen, dan zal dit niet zonder consequenties kunnen zijn voor de vier organisaties die dit betreft. Sommige activiteiten zullen moeten worden beëindigd, andere afgebouwd. We houden u op de hoogte.
Desalniettemin verschijnt binnenkort ons nieuwe kwartaalblad ‘van brink tot brug’ weer. De redactie kan daarna even op adem komen, en de lezer heeft alle tijd het blad de komende zomerweken door te nemen. Het blad omvat weer veel interessante artikelen. We doen een greep uit de inhoud: Gerrit Hesselink schrijft over namen in de familie. Waar vroeger een naam een betekenis had, of gewoontegetrouw van generatie op generatie werd overgenomen om daarmee de familieband te verstevigen, lijkt nu de klank van een naam en de uniciteit ervan belangrijk.
Egbert Roelofs vertelt verder over het leven van Aar van de Werfhorst, pseudoniem van Pieter Gerhardus Jansen, de schrijver van het boek De Winterkraaien. De succesvolle theatervoorstelling wordt nog twee keer opgevoerd in de Voorveghter in Hardenberg, op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober. Kaarten zijn alleen nog verkrijgbaar via de Voorveghter.
Herman Dasselaar beschrijft het einde van station Geerdijk. Na 110 jaar stopt de trein er niet meer, maar raast er straks met 120 km/uur voorbij.
Ook gaat Herman uitgebreid in op de bekende aquarel van Cornelis Pronk uit 1732, waarop het Den Ham van toen is vereeuwigd.
Univé ‘Stad en Land’ schonk onze vereniging een financiële bijdrage uit zijn Unifonds, waardoor het mogelijk werd nieuwe tentoonstellingspanelen aan te schaffen. De panelen, met daarop fraaie foto’s van boerderijen uit de omgeving, zijn te bewonderen in het Middendorpshuis. En als u daar toch bent, kunt u wellicht nog nét de tentoonstelling ‘ontwerpen voor Sio’ bekijken. Fraai, kleurrijk speelgoed, ontworpen door het echtpaar Van Blokland, en gefabriceerd in de Sio-fabriek nabij het station in Vroomshoop. De tentoonstelling ‘loopt’ nog tot 23 juni.
Hans Dekker beschrijft het bezoek van de familie Woollard, kinderen van bemanningslid Les Woollard die in 1943 na de crash van de Lancaster een aantal weken ondergedoken zat bij de familie Schutmaat. De oorlog leeft nog steeds, want Hans Dogger gaat in op de laatste fase van de oorlog rondom knokploeg Erika.
Heeft u zélf een mooi verhaal te vertellen? Neem dan contact op met de redactie, wie weet wordt het opgenomen in het kwartaalblad! Bel of mail Bertus Tekkelenburg, 0546-641601, bertus5@kpnplanet.nl