Een hand, een voet en een steen

Een hand, een voet en een steen

Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging had vorige week een ‘groot overleg’ met de vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen die de vereniging rijk is. Net als de economische crisis lijkt ook onze dip voorbij te zijn. Er heeft zich een aantal nieuwe bestuursleden gemeld en ook de werkgroepen raken weer wat beter bevolkt dan de afgelopen periode het geval was. We kunnen nog veel meer vrijwilligers gebruiken. Loopt er bijvoorbeeld ergens een whizz-kid rond die ons tijdelijk wil helpen om wat ict-problemen op te lossen?

In zijn inleiding hield voorzitter Cor Boom een bevlogen toespraak over het belang van de geschiedenis, en onze invloed daarop. Hij beschreef de kathedraal van Santiago de Compostella, waar zich volgens de legende het graf zou bevinden van de apostel Jakobus. De vele pelgrims en toeristen die de kathedraal bezoeken hebben de gewoonte hun rechterhand op de beeltenis van de apostel te leggen om hem op die manier eer te bewijzen. En hoewel het beeld van marmer is blijkt toch dat als gevolg van al die honderdduizenden rechterhanden dat harde materiaal aangetast wordt. Het is nu blijkbaar verboden het beeld nog aan te raken.

De symboliek is echter duidelijk: met al die handen samen laten we een duidelijke handdruk, en als we wandelen  – wel of niet naar Compostella – ‘een footprint’ achter op deze wereld. Al die handen of voeten samen veroorzaken een onuitwisbare indruk. Zo droegen onze voorouders hun steentje bij aan het verloop van de geschiedenis, en wij op onze beurt zullen de geschiedenis ook weer beïnvloeden. Bram Vermeulen zong het al:

“k heb een steen verlegd, in een rivier op aarde.
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten.
Ik leverde bewijs van mijn bestaan.
Omdat, door het verleggen van die ene steen,
de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan”.

Dat geschiedenis voor mensen belangrijk is hebben we de afgelopen weken weer gemerkt. De stickeracties van de Jumbo-winkels in Twenterand bleken een groot succes. Ik was zelf vorige week bij de ruilbeurs in Het Punt in Vroomshoop, waar vele honderden mensen op af kwamen, gewapend met pen en papier waarop de ontbrekende stickernummers waren genoteerd, en die zich, voorzien van een stapel dubbele stickers,  in de mensenmassa stortten om zo het eigen album vol te krijgen. En afgelopen donderdag was er een soortgelijke actie in het Middendorpshuis in Den Ham, die ongetwijfeld ook veel bezoekers heeft getrokken.

Geschiedenis leeft, bij jong en oud, en uit alle geledingen. Geschiedenis bestaat niet alleen uit de grote oorlogen, de veldheren van vroeger, de landveroveringen, de godsdiensttwisten, de (industriële) revoluties, de opkomst en ondergang van politieke partijen. Geschiedenis is ook het verleden van onszelf, van onze familie, onze eigen straat of buurt, ons eigen dorp, onze eigen vereniging of kerk. Geschiedenis is die ene hand op dat beeld in Compostella, is onze eigen footprint in onze eigen omgeving, en is die steen die we leggen door onze bijdrage aan onze maatschappij te leveren. En dan is goed om te zien dat de geschiedenis heel dichtbij komt met zo’n stickeractie van de Jumbo’s, die onder andere dankzij onze vereniging mogelijk werd.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018