We bladeren nog even verder in de ‘Gids voor Den Ham en Vroomshoop’, uit december 1962. Het is de verre voorloper van onze huidige gemeentegids Twenterand. ‘Ver’ is natuurlijk een betrekkelijk begrip. We gaan niet helemaal 650 jaar terug in de tijd (het ontstaan van Vriezenveen), maar slechts een kleine 60 jaar. En toch is er in die 60 jaar veel veranderd.
Opvallend is de vanzelfsprekende transparantie, want bijna iedereen in deze gids wordt vermeld met zijn of haar huisadres en telefoonnummer. Bijvoorbeeld: toenmalig burgemeester Bramer woonde aan de Brinkstraat 1 in Den Ham met als telefoonnummer 466. Wethouder Haselhoff woonde aan de Hoofdstraat 31 in Vroomshoop en had telefoon 2208. En wethouder Minkjan woonde aan de Smitstraat 13 in Den Ham en kon gebeld worden op nummer 456. Ook gemeentesecretaris Konijnenberg stond met zijn adres (Smitstraat 20) en telefoonnummer vermeld.
Gelukkig is het zo dat ook nu nog de collegeleden met hun (gemeentelijke) telefoonnummer staan vermeld, hoewel alleen in de digitale gemeentegids. Maar het kan natuurlijk zijn dat daar nog een buffer in de vorm van een secretariaat tussen zit. Het kan ook zijn dat 60 jaar geleden die buffer er ook wel was, bijvoorbeeld in de persoon van de echtgenote van de notabelen…
Wat geldt voor het college, geldt ook voor bijvoorbeeld de politie. 60 jaar geleden kon je nog rechtstreeks bellen met opperwachtmeester Aalbers in Den Ham of hem opzoeken aan de Grotestraat 42. En in Vroomshoop kon je contact opnemen met de postcommandant Jager, wonend aan de Irenestraat 3. Nu kun je bellen naar 0900-8844, nota bene een lándelijk servicenummer.
In de gemeentegids staan ook de namen én adressen vermeld van de medisch specialisten van het Prinses Ireneziekenhuis en het Sint Elisabethziekenhuis in Almelo, en het Röpcke Zweersziekenhuis in Hardenberg. Ik noem er een paar uit Almelo: zenuwarts Beurskens, longarts Bloemers, chirurg Hingst, internist De Jong, kno-arts Van Ree, internist Smeets, vrouwenarts Van de Loo, oogarts Vierhout. Ze worden allen vermeld met hun telefoonnummer én zelfs hun huisadres.
De huisartsen 60 jaar geleden waren Kohly, Van der Zwaag (Dorpsstraat 2 en 3) en Van Spijker (Smitstraat 2) in Den Ham. In Vroomshoop hielden de huisartsen Visscher en Zweers spreekuur aan de Oranjestraat. Toen ook ’s nachts en in het weekend bereikbaar, nu is er de huisartsenpost in Almelo.
Het ziekenvervoer was in handen van garage Heikens en garage Jansen in Den Ham. Het Groene Kruis met zuster Smith was te vinden aan de Smitstraat 18 in Den Ham. In Vroomshoop waren de zusters Veldman en Zandman actief vanuit de Beatrixstraat 28.
Tegenwoordig beschikken we over internet, e-mail, Twitter, Facebook en WhatsApp. Dat heeft ogenschijnlijk de wereld kleiner gemaakt en de mensen directer met elkaar in contact gebracht. Maar als ik blader in die oude gemeentegids uit 1962, waar wethouders, politieagenten en medici nog rechtstreeks te bellen en te bezoeken waren, is dat nog maar de vraag. En waar de gemeentegids uit 1962 na het ‘woord vooraf’ begint met de namen van burgemeester en wethouders, begint de gemeentegids uit 2019 met het alarmnummer 112. Dat zou je vrij alarmerend kunnen noemen.