Dat is de naam van ons kwartaalblad: ‘van brink tot brug’. Het symboliseert de verbinding tussen het brinkdorp Den Ham en de kanaaldorpen Vroomshoop en Geerdijk. Tijdens de ledenvergadering op dinsdag 12 april ontmoeten we elkaar halverwege, namelijk bij partycentrum De Zandstuve.
Als het goed is, hebben onze leden de afgelopen dagen het nieuwe kwartaalblad weer in de brievenbus aangetroffen, samen met een uitnodiging voor deze ledenvergadering. We beginnen om 20.00 uur, maar voor aanvang staat de koffie al klaar, en we hopen dat ook deze keer veel van onze leden aanwezig zullen zijn. Voor de pauze handelen we de gebruikelijke bestuurs- en verenigingszaken af, na de pauze zal Johan Schot een lezing houden over zijn oorlogservaringen. Hij vond in de zomer van 1942 als ‘bleekneusje’ uit Den Haag onderdak bij de familie Bartels-Pastink in Noordmeer. Hij gaat ons vertellen over zijn leven in Den Ham en de jaren daarna.
In mei gaan we niet van brink tot brug, maar van brug tot brink. Want als alles goed verloopt hopen we, samen met de Stichting Levend Vroomshoop, op vrijdag 6 mei de expositie te openen over de sio, de Speelgoedfabriek Overijssel. De merknaam werd, heel vooruitstrevend, met kleine letters geschreven. De ontwerpers Rokus en Corry van Blokland hebben hun medewerking toegezegd.
De tentoonstelling zal eerst drie weken te zien zijn in de galerie van Jacqueline Ezendam, vroeger de wachtkamer van het voormalige stationsgebouw te Vroomshoop. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Middendorpshuis in Den Ham.
De fabriek sio werd in 1938 opgericht. Sio was indertijd de enige Vroomshoopse industriële onderneming. Er werd houten speelgoed gemaakt waaronder speelgoedgarages, poppenhuizen, sio Mobilo en sio Montage als tegenhangers van merken als Meccano en Temsi. Sio Montage ontstond eind jaren vijftig en werd gemaakt tot 1982. Rokus en Corry van Blokland ontwierpen voor sio houten speelgoed, speelgoedgarages, puzzels en allerlei montageprogramma’s. Hun ontwerpen hadden een pedagogische achtergrond (‘spelen is leren’) waarbij vorm en kleur van groot belang waren. Het ontwerpersduo werkte van 1950 tot 1980 voor sio en bouwde in die tijd een collectie op die uniek is voor Nederland.
Sio maakte ook kaart- en bordspellen, zoals Kom Mee Naar Buiten, Huisje Boompje Beestje, Ganzenbord, Het Padvinderspel en Het Tom Poes Spel. Daarnaast had sio de Nederlandse licentie van Scrabble.
In september 1982 brandde de fabriek in Vroomshoop af. Na de brand is op andere plaatsen nog tijdelijk de productie van een aantal artikelen voortgezet. In 1984 kwam een definitief einde aan de activiteiten onder de naam sio.