Tentoonstelling ‘overLeven’ in Middendorpshuis

Tentoonstelling ‘overLeven’ in Middendorpshuis

Met als thema ‘overLeven’ houden De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop, de Stichting Expositiehuis Den Ham, en het 4 mei comité Vroomshoop een gemeenschappelijke tentoonstelling in het Middendorpshuis aan de Grotestraat 4 te Den Ham. De tentoonstelling duurt tot eind mei en is te bezichtigen op woensdag t/m vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur, en op zaterdag van 9.30 tot 12.30 u. De toegang is gratis.

Het Expositiehuis houdt in die periode de fototentoonstelling ‘Overleven’ van Marijke Talen uit Vroomshoop. Zij had al lange tijd de wens om Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog te portretteren en hun verhalen vast te leggen, nu het nog kan. Deze wens is uitgekomen met het boek ‘overLeven’ en de gelijknamige reizende foto-expositie. Marijke fotografeerde o.a. Siegfried van Maagdenburg 70 jaar na de oorlog bij de Puntbrug in Vroomshoop, op dezelfde plek waar de toen 13-jarige onderduikjongen de bevrijding beleefde.

De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop sluit op deze fototentoonstelling aan met een expositie, waarbij aandacht wordt aan Jacqueline van der Hoeven, een joods meisje dat tijdens de oorlogsjaren onder de naam Lieneke was ondergedoken bij dokter Kohly in Den Ham en daar de oorlog overleefde. Haar vader bezorgde haar via de ondergrondse enkele kleurrijke en prachtig geïllustreerde brieven, die eigenlijk na lezing uit veiligheidsoverwegingen vernietigd moesten worden door dokter Kohly. In plaats daarvan begroef hij ze in zijn tuin, en kwamen ze na de oorlog weer tevoorschijn. Het boek ‘Voortaan heet ik Lieneke’ is op de tentoonstelling te koop.
Lieneke woont nu in Israël en heet nu Nili Goren, naar de achternaam van haar man Sasson. Ze hebben drie kinderen gekregen en hebben nu zes kleinkinderen.

Ook zijn de ingrijpende verhalen te lezen over het verzet en verraad in Den Ham, kamp Amersfoort en kamp Neuengamme bij Hamburg, waar 43.000 mensen de dood vonden, onder wie Geert Hendrik Mulder uit Vroomshoop.

Het 4 mei comité Vroomshoop laat op de eerste verdieping met een dvd zien hoe de bevrijding van Vroomshoop verliep op 5 april 1945. Die toont de dramatische gebeurtenissen vlak voor de bevrijding, toen zo’n 25 Vroomshoopse mannen aan het Zwolsekanaal gefusilleerd dreigden te worden door de Duitsers. Dit werd op het laatste moment voorkomen. Over deze gebeurtenis is een succesvolle theaterproductie gemaakt, en is een boek en deze dvd verschenen.

We hopen met de tentoonstelling ‘overLeven’ bij te dragen aan het besef dat vrede en vrijheid belangrijke waarden zijn, zeker in onze tijd waarin de spanning en dreiging weer lijkt toe te nemen.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/02/2018