Deze stukjesschrijver zit dikwijls in gedachten verzonken; een eigenschap van een columnist, zullen we maar zeggen. Hoe zou het zijn geweest als Den Ham een warenmarkt zou hebben gehad? Of een overdekt zwembad? Of……
In ‘Hammer Huizen en Mensen’ van Dick de Ruiter wordt de Brink het middelpunt van de gemeenschap genoemd, de plek waar iedereen en alles samenkomt om te feesten, te handelen en soms om te rouwen. In 1931 was er in Den Ham een levendige handel in eieren. De eiermarkt bleek zo’n succes dat de gemeenteraad een overdekte markt ambieerde. Donderdag 20 augustus 1931 werd deze hal officieel geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de handel in eieren stilgelegd en na de oorlog is zowel de eiermarkt als de warenmarkt niet meer opgestart. Johanna F. van Buuren heeft een pracht gedicht hierover geschreven in De canon van Den Ham-Vroomshoop, evenals Henk Pool. Jan van de Kolk schreef over de eiermarkt een uitgebreid artikel in het kwartaalblad van de Oudheidkundige Vereniging.
Een markt heeft een sociale functie: nieuwtjes worden er uitgewisseld maar ook de plaatselijke middenstand profiteert mee als inwoners uit omliggende gebieden naar het dorp komen. Volgens Dick de Ruiter is de in het verleden gehouden ‘Hammer Karmse’ voortgezet in de Hammer Brinkdagen en het Historisch Schouwspel. Hier wil ik nog aan toevoegen dat eind jaren vijftig van de vorige eeuw jaarlijks op de Brink (en Eierhal) al een Braderie werd gehouden en in de begin jaren tachtig ’s zomers een oude Ambachtenmarkt, georganiseerd door de VVV.
De Brink zonder markt is een gemis vonden enkele inwoners eind jaren zeventig. Plannen waren vergevorderd voor een (twee) wekelijkse zaterdagmarkt. De visboer en de bloemist stonden er al en de regionale Marktcommissie stemde in met het plan. Jammer dat enkele middenstanders en (een deel van) de gemeenteraad van Den Ham (er was toen al een markt in Vroomshoop) er geen goedkeuring aan gaven. Een actie voor Den Ham Doet? M.i. zou het reuring op de Brink geven.
En in mijn herinnering waren er eind jaren 50, begin jaren 60 ook de MIDDENSTANDSBEURZEN in een tent aan de Slingerweg. Jan Pas, Henk de Ruiter, Hans Kuiper, Ruurd Abma e.a. waren de aanjagers. Na drie beurzen bleek de belangstelling tanende en is uiteindelijk besloten er een punt achter te zetten.
Wijlen Albert Kleinjan had visionaire ideeën voor een BUNGALOWPARK bij het zwembad “de Groene Jager”. In oktober 1993 werd hiervoor een haalbaarheidsonderzoek gedaan inzake mogelijke realisering van een overdekt zwembad annex verblijfsaccommodatie. Het toenmalige zwembad verkeerde in financieel moeilijke tijden en de heer Kleinjan zocht naar mogelijkheden om deze locatie voor de Hammer bevolking te behouden. De conclusie van het onderzoek was dat de ingrediënten aanwezig waren om zowel een overdekt zwembad, waar inwoners onbeperkt gebruik van konden maken, als een verblijfsaccommodatie te realiseren die een aanzienlijke bijdrage kon leveren aan de verbreding van het toeristische en economische draagvlak van de gemeente Den Ham. Wellicht werd de ontdekking van Den Ham hierdoor nog plezieriger!
De plannen pasten in de Recreatienota 1989 maar zoals het gaat was niet iedereen (gemeenteraad) er gelukkig mee. Evenals het herplaatsen van Kleinjans molen aan de Ommerweg. Visionairs worden soms niet begrepen. Ik droom nog even verder voor een volgende column.